maj 19, 2019

Journalist Ninet Rode interviewed me and wrote this danish artikel for the scleroseforeningen

Mig og mit atelier: Linda malede sig igennem sit første år med sclerose

16. maj 2019
KORT FORTALT

Kunstneren Linda Baum fik vendt sin verden på hovedet, da hun pludselig fik konstateret sclerose. Ved hjælp af pensler og en række lærreder har hun bearbejdet de følelser, der fulgte med diagnosen. Nu viser hun værkerne i udstillingen ”One Year via Art”.

Hænderne bevægede sig i bløde strøg over det hvide lærred, da kunstneren Linda Baum en dag mærkede en sovende fornemmelse i den hånd, hun bruger til at male – og blev ved med det.
Den i dag 33-årige Linda, der er uddannet ved Århus Kunstakademi, er fuldtidskunstner og bor til daglig i Berlin i Tyskland. Her har hun boet med sin kæreste siden oktober 2015.Da hendes hånd tilbage i 2017 begyndte at opføre sig mærkeligt, gik hun til en fysioterapeut i den tro, at det måske bare var en nerve, der sad i klemme. Men fysioterapeuten kunne ikke finde årsagen til den sovende hånd. Linda blev sendt videre til en neurolog, der skulle tjekke nerverne i hånden. Flere undersøgelser og skanninger på sygehuset fulgte efter.Og så kom det: ”Du har sclerose.””Jeg havde slet ikke set det komme. Jeg begyndte i behandling og kom hjem bagefter og havde det enormt dårligt – jeg følte, jeg var på en båd, jeg kunne slet ikke gå lige. Da kom jeg tilbage til sygehuset, sagde de, at det var en mental reaktion. Jeg havde simpelthen fået et kæmpe chok,” fortæller Linda Baum om dengang i november 2017, da hun fik diagnosen attakvis sclerose.

 

En båd i en storm

Men to år efter deres tyske eventyr startede, stod Linda pludselig dér med en kronisk, autoimmun sygdom.

”Jeg tror, at chokket varede omkring to ugers tid, før jeg kunne andet end bare at ligge på sofaen. Og så begyndte jeg at male mine følelser ud. Jeg malede en båd i en storm, og det er så første billede i rækken,” fortæller hun.

Linda taler om ”rækken”, fordi hun hurtigt besluttede sig for, at hun ville male ét billede om måneden, som beskrev, hvordan hun havde det i processen med sin nye diagnose.

”Som kunstner bruger man også det personlige liv. Så jeg malede, og det hjalp mig enormt meget, så det holdt jeg i et års tid fast i som en slags selvterapi,” forklarer Linda.

Nu er hendes kunst blevet til udstillingen ”One Year via Art”, der giver et blik ind i et års følelser og krisehåndtering i forhold til at få diagnosen sclerose.

”Jeg tror, det er ret tydeligt i billederne, at jeg virkelig var igennem nogle stadier. I starten er billederne ret dystre, men så bliver de mere lyse i udtrykket til sidst,” fortæller Linda, der sideløbende har skrevet sine følelser til billederne ned hver måned.

 

De mange stadier i en ny diagnose

Og Linda har været mange tanker og følelser igennem. I starten havde hun svært ved at acceptere sin nye diagnose. Hun følte sig fanget mellem to verdener. Alt, der var vigtigt før, var pludselig så ligegyldigt, men samtidig havde hun ikke lyst til at acceptere sit nye liv som kroniker og lade det fylde.

Senere i forløbet havde hun brug for at trække stikket fuldstændig og ikke tænke på sclerosen – overhovedet. Hun og hendes kæreste tog ud at rejse og kom væk fra det hele. Da de kom hjem, havde hun brug for at finde sig selv igen. Hvad var vigtigt for hende nu i hendes nye virkelighed?

 

Og indimellem de forskellige perioder havde hun gentagne perioder, hvor hun mærkede frygten:”Jeg har været i tvivl om mange ting. Kunne jeg nu tilbyde min kæreste den fremtid, vi havde snakket om? Kunne jeg fortsætte med min kunst?” siger hun og besvarer selv bekymringerne:”Og så lige pludselig har jeg fundet ud af, at det måske ikke betyder så meget, hvis bare jeg lever lige nu og her. Sådan en diagnose tvinger dig til at leve mere i nuet. Og i sidste ende er jeg nok blevet stærkere af det her. En diagnose som sclerose slår autopiloten fra. Det er en enormt skræmmende ting, men så vågner man op – og det kan man måske få noget meget godt ud af,” siger hun eftertænksomt.

 

Kunsten blev en hjælp til at bearbejde de svære følelser

Hele processen, alle følelserne og alle de små åbenbaringer viser sig i de værker og tilhørende tekster, som udgør Lindas udstilling ”One Year via Art”.

”Jeg har fået alle mine følelser og tanker ud, og jeg har samtidig bearbejdet dem, mens jeg malede. Det er, som om tankerne er blevet modnet, og så har jeg fået det ud og væk fra mig selv og har på den måde bedre kunne se og forstå det, der foregik inde i mig. Det har hjulpet mig virkelig meget,” fortæller hun.

Linda håber, at hendes udstilling og den tilhørende bog, hvor man mere dybdegående kan læse Lindas følelser og tanker til hvert billede, kan hjælpe folk med en diagnose som sclerose, så de føler sig lidt mindre alene.

 

World MS Day fejres med stor fernisering

I samarbejde med det tyske scleroseforbund åbner Linda Baums udstilling på World MS Day den 30. maj med stor fernisering på Charité Universitetshospital i Berlin, hvor der blandt andet kommer en kunsthistoriker og taler om værkerne. Herefter kan udstillingen ses indtil den 15. juni, hvorefter den slutter i forbindelse med den tyske festival Lange Nacht der Wissenschaften (Den lange nat for videnskaber).

I perioden for udstillingen vil det være muligt at byde på Linda Baums malerier på Lauritz.com. Bogen kan købes på den tyske hjemmeside Baesslerverlag.de. Alt overskud fra malerierne samt en del af overskuddet fra Lindas bog går til forskning i sclerose.